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Abundance and diversity of rumen protozoa in lambs fed Gliricidia sepium silage R. Bras. Zootec.
Martinele,Isabel; Silva,Lucas Feitosa; D'Agosto,Marta; Muniz,Evandro Neves; Sá,José Luiz de; Santos,Gladston Rafael de Arruda.
The objective of this study was to evaluate changes in ruminal protozoa in lambs after partial replacement of feed concentrates in their diets with Gliricidia sepium silage. Twenty-four male Santa Ines lambs with an average initial weight of 14.5 kg were used. The experimental design was completely randomized, with four treatments and six replications. Treatments (given as a percentage of dry matter) were as follows: control - corn silage (600 g kg-1 as fed) + concentrate (400 g kg-1 as fed); GS133 - corn silage (600 g kg-1 as fed) + G. sepium silage (133 g kg-1as fed) + concentrate (267 g kg-1 as fed); GS267 - corn silage (600 g kg-1 as fed) + G. sepium silage (267g kg-1as fed) + concentrate (133 g kg-1 as fed); and GS400 - corn silage (600 g kg-1 as fed)...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Protein supplementation; Rumen microorganism; Ruminant.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982014000800436
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Caracterização do pasto de capim-buffel diferido e da dieta de bovinos, durante o período seco no sertão de Pernambuco R. Bras. Zootec.
Santos,Gladston Rafael de Arruda; Guim,Adriana; Santos,Mércia Virginia Ferreira dos; Ferreira,Marcelo de Andrade; Lira,Mário de Andrade; Dubeux Júnior,José Carlos Batista; Silva,Maria José da.
Objetivou-se, neste experimento, quantificar a disponibilidade de massa seca e avaliar a composição botânica e bromatológica de pastagem de capim-buffel diferida e da dieta de bovinos, durante o período seco. Foram realizadas estimativas visuais para determinação da composição botânica e do corte de amostras, para determinação da disponibilidade da forragem, sendo os dados processados pelo programa BOTANAL. Três animais fistulados no esôfago foram utilizados para avaliar a qualidade e composição botânica da dieta selecionada. As médias foram comparadas pelo teste Tukey a 5% de probabilidade, empregando-se o procedimento estatístico SAS. Na pastagem foram encontradas 10 famílias, 19 gêneros e 19 espécies de plantas; os componentes que apresentaram maior...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: BOTANAL; Cenchrus ciliares; Extrusa.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982005000200012
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Composição química e degradabilidade in situ da ração em ovinos em área de caatinga no sertão de Pernambuco R. Bras. Zootec.
Santos,Gladston Rafael de Arruda; Batista,Ângela Maria Vieira; Guim,Adriana; Santos,Mércia Virginia Ferreira dos; Matos,Daniele Silva de; Santoro,Kleber Régis.
Objetivou-se avaliar o efeito do tipo de fístula e da hora de coleta sobre a composição química e a degradabilidade in situ da ração em ovinos criados na caatinga. Foram utilizados dez ovinos mestiços de Santa Inês (cinco com cânula no rúmen e cinco com cânula no esôfago) recebendo água e mistura mineral ad libitum. Os percentuais de matéria seca (MS) variaram de 11,99 a 25,28%, matéria mineral (MM), 10,92 a 14,44%, proteína bruta (PB), 10,64 a 17,19%, extrato etéreo (EE), 2,95 a 4,77%, fibra em detergente neutro (FDN), 54,83 a 63,14%, fibra em detergente ácido (FDA), 39,40 a 46,62%, proteína insolúvel em detergente neutro (PIDN), 49,74 a 57,95%, proteína insolúvel em detergente ácido (PIDA), 28,52 a 39,15%, carboidratos totais (CT), 65,40 a 72,73%,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Degradabilidade; FDN; Forrageiras nativas; Matéria seca; PB.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982009000200023
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Determinação da composição botânica da dieta de ovinos em pastejo na Caatinga R. Bras. Zootec.
Santos,Gladston Rafael de Arruda; Batista,Ângela Maria Vieira; Guim,Adriana; Santos,Mércia Virginia Ferreira dos; Silva,Maria José de Araújo; Pereira,Vanda Lúcia Arcanjo.
Objetivou-se avaliar o efeito do local da fistula e do horário de coleta sobre a composição botânica da dieta selecionada. Utilizaram-se dez ovinos mestiços Santa Inês, castrados (cinco com cânulas permanentes no rúmen e cinco com cânulas no esôfago), em pastejo na Caatinga com água e mistura mineral à vontade. Foram identificadas 39 espécies na extrusa dos ovinos, com participação média de 20 espécies por mês de coleta, além de outras espécies da família Poaceae, que não foram identificadas. Houve efeito do mês de coleta sobre a composição botânica da extrusa e das frações das plantas selecionadas pelos ovinos. A folha foi a fração mais consumida e correspondeu a 55% do total da extrusa. O componente caule foi influenciado pela interação mês x hora de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fístula esofágica; Fistula ruminal; Semi-árido.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982008001000023
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Dry matter yield and bromatological composition of gliricidia in different crop densities Ciência Rural
Castro Filho,Edivilson Silva; Muniz,Evandro Neves; Rangel,José Henrique de Albuquerque; Santos,Gladston Rafael de Arruda; Santana Neto,José Adelson; Araujo,Helber Rodrigues de.
ABSTRACT: The objective of this study was to evaluate the effect of different gliricidia planting densities on productive and qualitative parameters. The experiment was carried out at the Experimental Station Pedro Arle, Embrapa Tabuleiros Costeiros (Embrapa Coastal Tablelands), in Frei Paulo, Sergipe, Brazil. The effect of densities of 10,000; 20,000; 30,000 and 40,000 plants ha-1 was tested in biomass production (fresh and dry), dry matter content (DM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), and acid-detergent fiber (ADF), in gliricidia leaves and tender stems. The experiment consisted of a randomized block design with four replications. Production of leaf and stem fresh biomass; production of leaf dry matter; percentage of fresh leaves in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: High-density cultivation; Leguminous trees; Forage legumes.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782016000601038
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Efeito dos níveis de concentrado sobre as características de carcaça de ovinos Morada Nova em confinamento R. Bras. Zootec.
Medeiros,Geovergue Rodrigues de; Carvalho,Francisco Fernando Ramos de; Batista,Ângela Maria Vieira; Dutra Júnior,Wilson Moreira; Santos,Gladston Rafael de Arruda; Andrade,Dulciene Karla Bezerra de.
Avaliaram-se as características de carcaça e os rendimentos dos cortes medidos in vivo e na carcaça de ovinos Morada Nova terminados em confinamento com dietas contendo diversos níveis de concentrado. Utilizaram-se 32 cordeiros castrados, Morada Nova, com 8,11 ± 1,15 meses de idade e peso inicial de 19,67 ± 2,97 kg, em delineamento de blocos casualizados, cada um com oito repetições. Os animais foram abatidos com 30,0 kg e alimentados com quatro níveis de concentrado (20, 40, 60 ou 80%). Houve efeito linear crescente do nível de concentrado da dieta sobre o peso do corpo vazio e peso e o rendimento da carcaça fria e efeito linear decrescente sobre o conteúdo do trato digestório e o número de dias em confinamento. Os níveis de concentrado tiveram efeito...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Conformação; Cortes comerciais; Dietas; Medidas lineares; Rendimentos.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982009000400019
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Levels of feed supplementation on the qualitative aspects of meat from crossbred goats finished on caatinga Rev. Ciênc. Agron.
Silva,Daniel Cézar da; Guim,Adriana; Santos,Gladston Rafael de Arruda; Maciel,Maria Inês Sucupira; Soares,Luciana Felizardo Pereira.
ABSTRACTThe effect was evaluated of feed supplementation (0.0, 0.4, 0.8, and 1.2% of body weight) on the qualitative aspects of goat meat (moisture, ash, fat, protein, colouring using the CIE (L*, a* and b *) system, pH, cooking loss and shear force), and also on the sensory attributes of goat aroma, off-aroma, colour, texture, tenderness, flavour, off-flavour, juiciness and overall appearance. A total of 32 crossbred Anglo-Nubian goats were used, organised into randomised blocks and finished on a pasture of caatinga. There was a quadratic effect (p<0.05) on the levels of ash and protein, with a maximum of 1.06 and 20.44 g/100 g respectively. A positive linear affect (p<0.05) was seen on fat levels, with an increase of 0.52 g/100 g. There was a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Meat colouring; Feeding strategy; Native pasture; Flavour; Tenderness.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902015000400855
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Morphometry and carcass characteristics of goats submitted to grazing in the Caatinga R. Bras. Zootec.
Bezerra,Sharleny Braz Lobato; Véras,Antonia Sherlânea Chaves; Silva,Dulciene Karla de Andrade; Ferreira,Marcelo de Andrade; Pereira,Kedes Paulo; Santos,Gladston Rafael de Arruda; Magalhães,André Luiz Rodrigues; Almeida,Omer Cavalcanti de.
The objective of this study was to evaluate morphometric measures, carcass yields, absolute weights and yields of commercial cuts of carcass of kids with no defined breed. Eighteen castrated male goats, with average weight of 15 kg were used. The experimental period lasted 105 days. The experimental design was completely randomized; animals were allocated to three treatments: free grazing without supplementation; restricted grazing without supplementation and free grazing with supplementation. Animals were supplemented (1% of body weight) with forage cactus (Opuntia ficus - indica, Mill) and soybean meal (Glycine max). The feeding consisted of continuous grazing on caatinga. Supplemented animals had higher live slaughter weight and body score, and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Body score; Commercial cuts; Conformation; Morphometric measures; Supplementation; Yields.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012000100020
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Physicochemical and sensory traits of meat from Santa Inês lambs slaughtered with different subcutaneous fat thicknesses R. Bras. Zootec.
Andrade,Ana Carla Santana; Santos,Gladston Rafael de Arruda; Macedo,Francisco de Assis Fonseca de; Mora,Natália Holtz Alves Pedroso; Macedo,Rosa Maria Gomes de; Torres,Maryane Gluck.
Physical (pH, color, tenderness, and cooking weight loss), chemical (moisture, crude protein, ash, and lipids) and sensory (odor, flavor, juiciness, and overall acceptance) characteristics of meat from Santa Inês lambs slaughtered with 2.0, 3.0, and 4.0 mm of subcutaneous fat thickness (SFT) were evaluated. Samples of the longissimus dorsi muscles were removed from 24 male uncastrated lambs distributed in a completely randomized design with three treatments and eight replicates. Weightings and ultrasound evaluations were performed every 14 days. No significant differences were observed for pH0h, which averaged 6.24. Lambs slaughtered with 4.0 mm SFT differed from the treatments with 2.0 and 3.0 mm as to the pH24h values. The meat from lambs slaughtered...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Animal production; Feedlot; Lipid; Protein; Sheep.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982015000800290
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Principal components for the in vivo and carcass conformations of Anglo-Nubian crossbred goats Ciência Rural
Ribeiro,Marta Jeidjane Borges; Pinto,Luís Fernando Batista; Barbosa,Ana Carla Borges; Santos,Gladston Rafael de Arruda; Pinto,Ana Paula Gomes; Nascimento,Carlos Souza do; Barbosa,Leandro Teixeira.
ABSTRACT: This study aimed to identify the principal components (PC) that explain the highest percentages of total variance and best characterize the in vivo and carcass morphologies of Anglo-Nubian crossbred goats. Nineteen carcass morphometric traits and six in vivo morphometric traits were measured in 28 kids at eight months of age. Principal component analysis indicated that five PC were able to explain 83.57% of the total variance in the 19 original carcass traits. Those components were termed PC1-Carcass Size, PC2 - Body Condition, PC3-Carcass Width, PC4-Chest Depth, and PC5 - Hindquarter. For in vivo morphometric traits, the first two principal components explained 78.86% of the total variance. These components were called PC1-In vivo Size and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carcass; Correlation; Multivariate analysis; Variance..
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018000600653
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